Oldal kiválasztása

rewrite this content and keep HTML tags

A Blood West, egy horrorisztikus hangulatú, magával ragadó stealth FPS, már egy ideje elérhető a PC Early Accessben, de végre 2023. december 5-én teljes megjelenés előtt áll. Ebben a Blood West ismertetőben ezért úgy döntöttünk, hogy elemezzük, mit is akartak csomagolni a Hyperstrange srácok ezzel a termékkel. Ha szereted a régi vadnyugatot, és mindig is a szörnyetegek megölése volt az egyik álmod, akkor olvasd tovább ezt az ismertetőt, hogy megtudd, mit gondolunk a Blood Westről.

Légy pisztolyhős

A Blood Westben egy élőhalott fegyverforgató szerepébe bújunk, aki arra van kárhoztatva, hogy a kopár vidéken vándorolva keresse a módját, hogyan törhetné meg az átkot és szabadíthatná fel lelkét. A fejlesztők a vadnyugat alternatív változatát szerették volna megalkotni, valódi legendákat keverve teljesen kitaláltakkal, hogy a játék eredeti legyen. Ebben az esetben például nem hiányoznak a Lovecraftra és teremtményeire való utalások.

A Blood West játék világában mindent, legyen az ember vagy sem, megfertőzött ez az átok, amely különböző típusú lényeket hívott elő a sötétségből. Éppen ezért a többi karaktert, akikkel kalandunk során kapcsolatba kerülünk, szintén érintette ez a csapás. Ebből a szempontból kalandunk során arra is van időnk, hogy elbeszélgessünk a játékban jelen lévő különböző NPC-kkel, hogy további részleteket tudjunk meg a történtekről. Továbbá ezek a karakterek másodlagos küldetéseket is adnak majd nekünk, és tetteink alapján szövetségeseink vagy ellenségeink lehetnek.

Thiet meets S.T.A.L.L.K.E.R. meets Hunt: Showdown

Játékmenet szempontjából a Blood West különböző dolgok keveréke. Ahogy maguk a fejlesztők is definiálták, a játék különböző játékokból merít ihletet, például a Thief-sorozatból (a nosztalgikusabb rajongók örülhetnek, hogy a főhős hangja Garretté), a S.T.A.L.L.K.E.R.-ből, a fiatalabb játékosok számára pedig a Hunt: Showdownra is találunk utalásokat. Következésképpen ez bizonyosan nem egy olyan játék, ahol Rambo-féle megközelítést kell alkalmazni; éppen ellenkezőleg, a játék jutalmazza azokat, akiknek sikerül az árnyékban maradniuk anélkül, hogy felfedeznék őket.

A játék sajátossága, hogy nem kéz a kézben vezetnek a cél felé. Ebből következően elengedhetetlen, hogy a játékot alkotó mindhárom forgatókönyvet alaposan felderítsd, hogy tudd, hogyan tovább. A dolgok megkönnyítése érdekében azonban lehetőséged van arra, hogy térképet vásárolj egy árustól.

A mi tanácsunk mindenesetre az, hogy álljatok meg és fedezzétek fel jól a játékvilágot. A Blood West nagyjából 20 óra alatt teljesíthető, ha csak a fő küldetéseknek szenteled magad, míg az óraszámláló 35 körülire emelkedik, ha úgy döntesz, hogy mindent felfedezel, ami ezen az elátkozott földön rejtőzik. A felfedezés minden bizonnyal fontos része a játéknak, és ha időt szentelünk rá, az nélkülözhetetlennek bizonyulhat a játékvilágban leselkedő veszélyek jobb kezeléséhez.

Azt már említettük, hogy a játék jutalmazza azokat a játékosokat, akiknek sikerül lopakodó módon megközelíteniük, és sikerül felfedezés nélkül befejezniük a különböző küldetéseket; azonban, ha nem igazán ez az általad preferált megközelítés, a játék lehetőséget ad a közvetlenebb megközelítésre is. Azt tanácsoljuk azonban, hogy ezt a stratégiát csak akkor alkalmazd, ha nincs sok ellenség, vagy ha hatalmas előnyben vagy; ellenkező esetben a dolgok a vártnál bonyolultabbak lesznek.

Erőforrás-gazdálkodás, fegyverek és karakterfejlődés

A Blood West ismertető elején elmondtuk, hogy a játéknak vannak magával ragadó szimulátoros jellemzői is, amelyek az erőforrások kezelésében, a fegyverek kezelésében és a karaktered fejlődésében érzékelhetők. Valójában a Blood Westben lehetőséged lesz arra, hogy felfedezd a különböző területeket, nagyon fontos nyersanyagokat keresve, amelyekre szükséged lesz robbanóanyagok, ereklyék, bájitalok és sok más dolog elkészítéséhez.

Mivel fegyverforgatót játszunk, lehetőségünk van arra is, hogy sokféle fegyver közül válasszunk: sörétes puska, puska és revolver csak néhány a játékban jelenlévő fegyverek közül. Továbbá tudnunk kell, hogy ezek a fegyverek mágiával átitathatók vagy megszállhatók, így ezeket a tulajdonságokat is figyelembe kell vennünk, amikor a játék világát ellepő különböző ellenségekkel nézünk szembe; egyesek ugyanis bizonyos dolgokra, másokra pedig másokra lesznek sebezhetőek.

Végül pedig a karakterfejlődési rendszer és a perkek biztosan nem hiányozhatnak egy ilyen játékból. Ez ugyanis lehetőséget ad arra, hogy olyan karaktert hozzunk létre, amely megfelel a játékstílusunknak, sokféle perk közül választhatunk, amelyekkel a tökéletes karaktert alakíthatjuk ki. Valójában rajtad múlik majd, hogy melyik képességre koncentrálsz, hogy mindened meglegyen, amire szükséged van ahhoz, hogy a legjobban szembenézz a játékkal.

Blood West értékelés – 8/10

A Blood West egy jó játék, amely sikeresen keveri a különböző műfajokat és hatásokat, amelyekből merít. Bár ez egy olyan játék, amelyben a lopakodósabb megközelítést jutalmazzák, a közvetlenebb megközelítést természetesen nem büntetik, így a játékosoknak lehetőségük van a kettő között választani, vagy igényeik szerint kombinálni őket. A játék cselekménye a már látott dolgokból merít ihletet, de megpróbál valami újat hozzáadni, hogy még eredetibbé tegye a játékot.

A mellékszereplők mellékküldetéseket biztosítanak számunkra, amelyekben részt vehetünk, amelyek azonban néhány esetben nem annyira emlékezetesek, és ezért nem túl befolyásosak. A játékban azonban jó sokféle fegyver és képesség közül választhatunk, így a saját játékmódunknak megfelelő karaktert állíthatunk össze. A lövöldözést bizonyos helyzetekben lehetne egy kicsit átdolgozni és javítani, hogy pontosabb és gördülékenyebb legyen, de általában véve semmi olyan gyengítő nincs benne, amitől elgyengülne.

A grafikai stílus megválasztása egyes játékosok, főleg a fiatalabbak, akik talán fotorealisztikus grafikára vágynak, talán az orrukat fogják húzni, de elmondhatjuk, hogy a fejlesztők választása ebben az esetben több mint találónak tűnik. Ugyanez a helyzet a hangsáv és a hangeffektek tekintetében is, amelyek mindig a helyén vannak, és sikerül…

Forrás