Oldal kiválasztása

rewrite this content and keep HTML tags

A League of Legends 13.23-as javítás LoL győztesei és vesztesei között találunk néhány rajongói kedvencet, akár az erősebb, akár a gyengébb bajnokokat nézzük.

A 13.23-as javítás jelentős változásokat hozott a Riftbe, és bár nem alakította át a metát (ez az első 14. szezon frissítésének feladata), de néhány problémás bajnokot visszavett egy fokkal. A Riot Games 11 bajnokot változtatott meg, és néhányan nagyot estek a winrate-ben – a legszerencsétlenebb szerencsétlen több mint 5%-ot esett vissza. Nézzük meg a frissítés nyerteseit és veszteseit!

LoL nyertesek és vesztesek 13.23-as javítás

A győztesek

Trundle: A trollkirály uralkodik

A Riot Phroxzon a Twitter/X-en néhány napja közzétett 13.23-as patch teaserében kifejezte a balance csapat érzését, hogy a toplane Trundle-t buffolják. A Riot Games teljesítette a kérést, és buffolta a Trollkirály AD növekedését/szintjét, valamint a Q-jának mana költségét 30-ról 20-ra csökkentette.

Ez jelentős lökést adott Trundle-nak, aki most 52%-os winrate-tel rendelkezik a toplane-ben, és a dzsungel WR-je is nőtt a Lolalytics statisztikai oldal szerint. A megnövekedett kereskedési potenciál és a jobb skálázás miatt Trundle minden ellenfél ellen jobb, de természetesen a legkényelmesebb helyzetben a tankok ellen van, akiket át tud hasítani.

Janna: A vihar új fúriája

Janna a 13.22-es patchben kapott egy mini átdolgozást, a balansz csapat megpróbálta eltolni őt az Enchanter szerepkörből a poke-súlyosabb support felé. Bár sikerült megváltoztatniuk a Storm’s Fury stílusát, egy kicsit gyenge volt. A 13.23-as javításban a Riot a passzívumának bónusz mozgássebesség skálázását 30%-ra javította, csökkentette az új kenyér és vaj képességének, a Zephyrnek a hűtési idejét, valamint az ultimate képességének CD-jét.

Janna most kényelmes 52%-on áll, ami erős, de nem törött. A játékosok még mindig szokják az új stílusát, mint poke és roam support, és ha egyszer mindenki rájön, hogy Janna milyen, a balance csapat talán nerfeli őt – de jelenleg egy nagyszerű lehetőség, ha szükséged van egy kis sebzésre a sávodban!

Riven: The Exile’s Edge Sharpened

Bár a közösség kérte, a Riven átdolgozása (vagy legalábbis a mechanika felújítása) nem fog egyhamar bekövetkezni. De a törött penge viselője kapott némi segítséget a legutóbbi patchben, mivel a Riot Games buffolta a Q-jának AD-skálázását, és növelte a bónusz AD-t, amit az ultimate, a Blade of the Exile ad.

Ez csak jobb párbajozóvá tette Riven-t a toplane-ben, hiszen a több sebzés több ölést jelent, nem igaz? A winrate-ja több mint 1%-kal nőtt a toplane-ben, míg a kevésbé játszott szerepében, a midlane-ben 2%-os növekedést kapott. Riven a jövőben még némi babrálásra szorul, mivel magas képzettségi plafonja miatt nehéz őt elsajátítani – csakhogy rájöjjünk, hogy vannak sokkal egyszerűbb bajnokok, akik ugyanazt a szerepet töltik be, mint az Exile. Talán a 14. szezonban?

A League of Legends 13.23-as javítás vesztesei

K’Sante: Pride no More

A Nazumah büszkesége egyszerűen nem tud szünetet tartani. Miután a proplay miatt fél szezonon át 45% körüli winrate-je volt, K’Sante kapott egy kisebb átdolgozást, ami elvett tőle némi kombópotenciált a nyers erőért cserébe. Bár ez segített, a Riot több szempontból is buffolta őt, ami egy rövid időre 56%-os winrate-ra emelte.

Túlkompenzálták a túlkompenzációt, de ellenkező irányba: megnövelték a Q manaköltségét, miközben csökkentették a képesség skálázódását is, eltolták az E skálázódásának egy részét, és csökkentették az All Out bónusz AD-jét és bónusz passzív sebzését. Ez K’Sante borzalmas korai laningját szörnyűvé tette, valamint csökkentette a 6. szintű all in erejét. A Lolalytics szerint K’Sante győzelmi rátája 5%-kal csökkent. Bár erős volt, a 45%-os WR sosem jó jel, így remélhetőleg a Riot a további patchekben kiegyensúlyozza őt, hogy 50%-ra hozza anélkül, hogy megtörné K’Sante-t.

Briar: No More Biting!

A League of Legends legújabb bajnoka, Briar már a patchek óta problémát jelent. A folyamatos nerfek ellenére a vérgólem még mindig remekül teljesít, még a mostani ütések után is, amiket kapott. Az alap életereje 20-al csökkent, míg a W, Snack Attack skálázása 2. részét is eltalálták.

Ez inkább a toplane Briar-t sújtja, akinek már a játék korai szakaszában is nehéz dolga van, mivel nincs életerő-regenerációja. Bár 20 HP nem tűnik soknak, ez élet-halál kérdése lehet a toplane állandó háborújában. A toplane winrate-ja alig több mint 48%, ami játszható, de cseppet sem erős, míg a dzsungelben való jelenléte 51% körül van – úgy tűnik, a Riot Games elérte a célját, hogy a kis vámpírt az erdőbe terelje.

Naafiri: A Defanged Pack

Amikor a Riot Games bejelentette, hogy nerfelni fogják Naafirit, a közösség egyik fele ujjongott, míg a másik fele hitetlenkedett. Az Ezer Harapás Kutyája egy alacsony ELO-jú taposó, de a magasabb rangokon könnyű vele elbánni. A fejlesztők úgy döntöttek, hogy nerfelik őt, hogy az alsóbb osztályokban lejjebb vigyék, de mivel Naafiri kitje nagyon egyszerű, nem találtak megfelelő magas ELO-s buffot. Packtársai és az Eje kevesebb sebzést fog okozni, így nem fogja tudni olyan könnyen egy lövéssel lelőni a hordozókat.

Ez a midlane-ben 50%-os winrate-re nyomta le, míg a toplane winrate-je 48% felé közelít. Naafiri egy érdekes bajnok egyensúly szempontjából, mivel az egyszerű mechanikája és az egyszerű játékstílusa miatt nehéz buffolni és nerfelni anélkül, hogy ne csinálnánk belőle egy szörnyeteget Silver-Goldban és egy kis kölyköt Plat+-ban. Remélhetőleg Phroxzon és csapata hosszú távon talál megoldást.

Persze voltak más érdekes változásai is a 13.23-as patchnek: a Vel’Koz buff tulajdonképpen csökkentette a winrate-jét, míg az Azir kiigazítása 45% alá nyomta, de a pickrate-je nőtt – még találkoztam is már egy on-hit Azir ADC-vel, és sikerült nyernem mellettük. Az új Patch mindig új lehetőségeket hoz, szóval ne féljetek új dolgokat kipróbálni!

Forrás