Oldal kiválasztása

[ad_1]

Declan Mclaughlin

❘ Közzétéve: 2023-04-29T14:00:00

❘ Frissítve: 2023-04-29T18:00:59

A 2023-as sakkvilágbajnokság hivatalosan is megkezdődött, a trón üresen maradt, miután Magnus Carlsen úgy döntött, nem védi meg címét. Itt van minden, amit a tornáról tudni kell.

A 2023-as sakkvilágbajnokság már folyamatban van, és tíz év után új világbajnokot koronáz meg Magnus Carlsen elhatározása után, hogy lemond címéről. Az esemény a 14 legjobb közül a klasszikus játékok mérkőzését tartalmazza, ahol az első játékos, aki 7,5 pontot szerez, megnyeri a sakkvilágbajnoki címet.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Instagram: Magnus CarlsenTíz év után új világbajnok lesz. Ki lesz Magnus Carlsen utódja?

Az első 40 lépésnél 120 perces időkontroll lesz, ezt követi a következő 20 lépésnél 60 perc, majd a játék hátralévő részében 15 perc, lépésenként 30 másodperces lépésekkel.

Ha a mérkőzés döntetlennel végződik, a játékosok gyors és szükség esetén villámjátékok sorozatában versenyeznek, amelyeket döntetlenként használnak fel.

Az alábbiakban minden elérhető információt megtalál a 2023-as sakkvilágbajnokságról.

A cikk a hirdetés után folytatódik

2023-as sakkvilágbajnokság: menetrend

A Chass Világbajnokság április 7-én, a megnyitóval vette kezdetét, bár az első meccset csak április 9-én játszották. A mérkőzést a kazah főváros, Asztana szívében található St. Regis szállodában rendezik.

Naponta egy meccset rendeznek, két fordulónként pihenőnappal (és egyet április 19-én, a bajnokság felénél). Minden mérkőzés helyi idő szerint délután 3 órakor kezdődik (10:00 GMT/2:00 PT).

A teljes menetrend az alábbiakban található:

A cikk a hirdetés után folytatódik

 • Április 30.: döntetlen
 • Május 1.: záróünnepség
 • 2023-as sakk-világbajnokság: mérkőzés eredménye (április 29.)

 • Ian Nepomniachtchi: 7
 • Ding Liren: 7
 • 2023-as sakkvilágbajnokság: játékosok

  A világ legjobb sakkozója címért küzdő két versenyző az orosz Ian Nepomniachtchi és a kínai Ding Liren.

  A FIDENepomniachtchi jelenleg a második helyen áll a világranglistán, csak Carlsen mögött

  Mivel Carlsen lemond címéről, a meccset a jelöltek torna győztese és második helyezettje játsszák.

  Ez a második alkalom, hogy Nepomniachtchi a világbajnoki címért játszik. 2021-ben a dubaji világbajnoki mérkőzést elveszítette Carlsen ellen 7,5-3,5-re.

  A 29 éves Liren a történelem legmagasabban jegyzett kínai játékosa, és jelenleg a harmadik helyen áll a világranglistán Carlsen és Nepomniachtchi mögött. A világbajnoki mérkőzés előtt Nepomniachtchi Elo értékelése 2795, Liren pedig közvetlenül mögötte, 2788-as.

  A cikk a hirdetés után folytatódik

  Maria Emelianova/Chess.comLiren a kínai sakktörténelem legmagasabbra értékelt játékosa

  Ami a két játékos egymás elleni küzdelmét illeti, a Nepomniachtchi enyhe előnyben van, három győzelemmel, két vereséggel és kilenc döntetlennel a klasszikus meccseken. Ha beleszámítjuk a rapid és a villámjátékokat, az orosz GM előnye 11-5-re nő, 11 döntetlen mellett.

  2023-as sakkvilágbajnokság: hogyan nézd meg

  A világbajnoki mérkőzést a Chess.com és a Twitch közvetíti, más sakkmesterek élő kommentárjával.

  2023-as sakkvilágbajnokság: díj

  A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) 2 millió eurós (2,17 millió USD) nyereményalapot biztosít az esetleges helyi adók nélkül. A rendezvény partnere a Freedom Holding Corp, a NASDAQ-on jegyzett, egyesült államokbeli pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalat.

  A cikk a hirdetés után folytatódik

  Ha a mérkőzés 14 játszmán belül véget ér, a nyereményalap 60%-a a győztesé, 40%-a pedig a másodiké. Ha döntetlenre van szükség, a nyereményalap 55%-45%-ban felosztásra kerül.

  2023-as sakkvilágbajnokság: Carlsen miért nem játszik?

  A norvég sakkcsodagyerek, Magnus Carlsen, a regnáló ötszörös sakkvilágbajnok 2021-ben nyilatkozta először, hogy nem védi meg címét, hacsak nem találkozik Alireza Firouzjával, a 19 éves iráni-francia szenzációval.

  FIDEMagnus Carlsen tavaly megerősítette, hogy nem védi meg világbajnoki címét

  Firouzja végül a hatodik helyen zárta a 2022-es madridi jelöltek tornáját.

  2022 júliusában Carlsen egy podcast epizódban megerősítette, hogy nem fogja megvédeni címét.

  A cikk a hirdetés után folytatódik

  Öt világbajnoki cím után Carlsen egyszerűen nem élvezi többé ezeket a meccseket. „Nem zárom ki a részvételt a jövőben, de nem is számolnék vele” – mondta.

  [ad_2]

  Forrás